A Brazilian-Impressed Replace Of A Nineteen Twenties Brisbane Cottage

When approaching renovating and lengthening this New Farm dwelling, Shaun Lockyer Architects have been tasked with including to, not detracting, from its authentic pre-war structure. The temporary was to take what the shoppers already liked in regards to the Brisbane property, and add to its character in a sustainable and up to date method.

The undertaking, nicknamed Bowen, began with the unique cottage, which was raised and moved nearer to the road to permit extra space beneath and behind. 

A brand new rear addition spans two storeys, made extra participating by the articulation of the ground ranges. These split-levels not solely higher join the home to the backyard, however introduce mild, air, and theatre into the interiors.

Transitioning by way of the house, one experiences the older character of the cottage earlier than the juxtaposing addition that embraces Brisbane’s subtropical local weather. 

‘This aspect of shock manifests as a progressive revelation in regards to the dwelling the additional one strikes by way of it, revealing the element, quantity, mild, and finally connection to the panorama as one works from the entrance to the again,’ says Shaun Lockyer, director of Shaun Lockyer Architects.

All of Shaun Lockyer’s work is closely influenced by Brazilian subtropical structure, which is most tangibly expressed on this dwelling by way of using concrete, and integration of panorama throughout the constructing.

‘The robust use of concrete and timber is meant as each a sympathetic, but in addition progressive, use of supplies that not solely references previous historical past, however a brand new historical past that extra appropriately considers local weather, sturdiness and private style,’ says Shaun. 

A robust concentrate on the pool, yard, landscaping and space for teenagers to play was on the core of the design temporary. 

‘This home is a enjoyable, participating and serendipitous sanctuary that embraces all that life is about,’ says Shaun. ‘The purpose was to construct much less home and extra backyard to benefit from the setting round the home.’ 

The interiors designed by Carlene Duffy of Cedar and Suede are extra intentionally playful, with a robust use of color and a want to be a heat and interesting household dwelling, moderately than a valuable object.

A central oak-clad void bridges the outdated and new areas of the house, each sympathising and contrasting with the rest of the interiors by way of period-appropriate color and a softer materials palette.

What was now a darkish and chilly house is now a light-filled, ethereal and useful dwelling that makes essentially the most of its substantial block. Additions and alterations have strengthened the house’s character, to kind a shocking household haven for 5. 


Posted

in

by