A Thought-about Transforming Of A Mid-Century ‘Lowline’ Residence

Previous to its current renovation, the bones of this Nineteen Sixties Geelong residence had been sound, apart from a comparatively poor extension added within the ‘80s. 

After an preliminary lavatory revamp, the shoppers engaged Genevieve Wallis Studio and Studio 101 Architects to redo the extension and rework the house in line with the unique design intent.

The unique home was a ‘Lowline’ venture residence designed in 1965 by architect Peter Hooks for Leighton Properties. In response to Constructed Heritage, the brick veneer home provided many options uncommon for venture homes at the moment, together with two bogs, and a kitchen with electrical wall oven, and a double sink.

‘The shopper cherished the excessive ceilings, floor-to-ceiling timber home windows, stacked brick wall on the entrance coming into the home and its proportions,’ says Genevieve Wallis, director of Genevieve Wallis Studio

‘The shoppers additionally cherished the peacefulness of the house—attributed to its location—in addition to the inside acoustics of the unique construction… Additionally they cherished the unassuming frontage of the house.’

All of those qualities have been retained in subsequent renovations, spare for extra inspiring interiors inside. 

A barely bigger addition changing the ‘80s extension is now the center of the house, with floor-to-ceiling glass framing and connecting to the loopy paved patio within the yard. 

The fabric palette references each the unique ‘60s residence and the sooner lavatory renovation. Stacked brickwork was introduced indoors by Studio 101, whereas Genevieve Wallis Studio’s design performs with geometric and natural shapes.

Chosen partitions all through the inside renovation are clad in blackbutt, inspiring an general palette of earthy tones together with terracotta, gum leaf inexperienced, and muted beige, lifted with conventional smooth white partitions and ceilings. A muted peach terrazzo tile on the en suite flooring is a nod to the pre-renovated lavatory, complemented by nude toned mosaics on the curving bathe wall. 

‘The shoppers are a younger household, not afraid of color, but in addition keen about making a peaceable sanctuary-like really feel inside their residence, so we had been capable of have a little bit of enjoyable with color,’ says Genevieve. 

‘We had been restricted in house so opted for a wall hung vainness, which we ran in a contrasting burgundy, offering a shock ingredient of color synonymous with mid-century design.’

The general renovation enhances the prevailing structure with out competing. The calming, stable nature of the unique design has been retained, housing a extra fascinating and textural inside palette. 


Posted

in

by