An Elevated Nineteen Sixties Brick Residence With Waterfront Sydney Views

This strong brick home in Lilli Pilli, in Sydney’s Sutherland Shire, was initially inbuilt 1965 for an engineer. The constructing remained structurally sound, however was now not match for objective as a household residence as a result of its enclosed and small areas.

‘It was a useful, no nonsense two storey field. It was nicely positioned on the positioning and provided good bones to work with,’ says Carolyn Miles, director of Watershed Architects, who just lately reworked the home. ‘The interior areas have been small and lacked the connectedness that we worth immediately, particularly in relation to the outside within the type of a usable balcony.’

In renovating and lengthening the house, Watershed Architects retained as a lot of the prevailing brick and concrete construction as doable, and added a timber pavilion above on the sloping website.  

‘Stepping the brand new addition again up the hill from the unique construction and floating it above the bottom permits an appreciation of the landform that slopes all the way in which right down to the Port Hacking waterfront,’  says Carolyn.  

Australian hardwood cladding was chosen for the outside to intentionally distinction the unique masonry constructing. ‘It appeared like a logical selection given the encircling bushes and the lighter, “floating” really feel we have been after,’ says Carolyn. 

The brand new pavilion is positioned as an ‘arrival assertion’ positioned on the finish of the lengthy and steep driveway, whereas making a lined entry space beneath and entry right down to the waterfront. The interiors include three new bedrooms and supply entry to a brand new concrete roof atop the unique residence. 

‘We selected a brand new concrete roof for the prevailing construction as a result of it might greatest help a roof backyard, require little to no upkeep, and contribute to the superb thermal mass of the house,’ says Carolyn. ‘By exposing the underside of the slab within the open plan residing house under, we have been capable of maximise the ceiling top and introduce a textural component to the house.’

The previously slender balcony was additionally widened to permit for a barbecue, eating desk and lounge space to higher admire the house’s water views. Massive sliding doorways on each ranges open to the outside inclusive of a brand new terrace and pool under.

The house owners say the up to date residence presents a greater transition between ranges that embraces the encircling surroundings. The standard of the construction is supplied to cope with the coastal local weather and presents selection over the diploma of openness or privateness desired. 


Posted

in

by