A Serene Replace And Extension To A 1900s Perth Cottage

‘Shadow Home’ a brand new addition to a circa 1900 cottage in Bayswater, Perth, that gracefully recedes into the background.

The house is the work of Grotto Studio, who restored the unique home and designed a dynamic extension containing a brand new dwelling area, atrium, and a separate studio.

The designers tackled the unique four-room home first, retaining your complete 62 sq. metre construction, however reconfiguring rooms to accommodate an en suite and walk-in wardrobe. ‘The whole authentic cottage was preserved and restored to its authentic situation,’ says Craig Nener, director of Grotto Studio.

A rear asbestos annex was eliminated, making means for the brand new 98 sq. metre addition, the place the lounge, eating space, and kitchen lies. This expansive dwelling space extends southwest to northeast, capturing altering mild all through the day.

A brand new atrium to the south of the property separates the dwelling area from a brand new studio. The atrium itself is ethereal and calm — inviting a second of pause earlier than getting into the yard — whereas the studio is darkish and cocooning. The studio’s targeted outlook in the direction of an intimate enclosed backyard is Craig’s favorite space of the house.

A liberal use of timber all through Shadow Home visually defines every house, from shou sugi ban comprised of reclaimed jarrah cladding on the outside; uncooked jarrah within the atrium; walnut stained plywood within the studio; and uncooked acacia birch plywood within the dwelling space.

‘I’m most happy with the idea’s success in that your complete home feels so dynamic with a number of differing atmospheres of materiality and pure mild,’ says Craig.

The putting color of the outside jarrah can also be mirrored within the new rest room, which options dramatic ochre tiles, and a direct opening to the outside.

The undertaking has saved and enriched the 120-year-old cottage, permitting the house to endure for an additional 100 years and past.


Posted

in

by