A Playful Renovation + Extension Of A 1910s Edwardian Weatherboard Cottage

Architect George Meek, of Studio Meek, and his associate Matt Madden knew they’d uncovered a gem once they first laid eyes on this 1910 Edwardian weatherboard cottage in Newtown, Geelong. 

The house had already obtained a tidy renovation within the early 2000s, with re-stumping and portray, ‘Nevertheless, the yellow-based cream partitions and pretend heritage blackwood kitchen have been crying out for some tender love and care!’, says George. 

George knew early on that his design for the renovation and extension wanted to handle these points, in addition to enhancing the standard of sunshine inside the darkish inside areas,  and join the indoor and outside residing. 

Your entire mission took 17 months to finish. The sequence of the construct, which began on the entrance of the home the place the unique kitchen was, meant the couple lived in the home for practically 14 months with no correct kitchen. 

‘To get by we made a makeshift cooking station with the outdated laundry door… though we opted for takeaway dinners rather a lot throughout that point!’, says George. 

Their new kitchen is the antithesis of this makeshift set-up. Now positioned behind the unique house, its design facilitates a seamless transition into the brand new extension, which homes the open plan residing and eating, and flows via to the backyard past.

This new connection to the backyard impressed pops of forest inexperienced within the kitchen cabinetry, complimented by dusty pink sq. porcelain tiles for a devoted meals space inside the island bench. These similar tiles are mirrored on the ground beneath the bench, softening the transition between the outdated baltic pine floorboards of the unique home and the brand new Tasmanian oak flooring of the extension. 

‘We beloved the way in which the inexperienced helped to reference the plush inexperienced backyard past… and these pink tones now hyperlink visually to the king proteas and kangaroo paws within the backyard too,’ explains George. 

It’s not the one reference to the house’s surrounding panorama. George additionally opted for a recent model of a ‘hipped roof’ with an off-center ridge to the west of the home, impressed by the shelters alongside the Barwon River, not a stone’s throw from the house. 

‘We frequently spend time down by the river, having fun with these group areas with pals and I appreciated the thought of re-interpreting our personal little “shelter” to attach us to the panorama within the rear yard,’ he says. 

This outdated Edwardian has been given a brand new lease on life because of George’s thought of design; reviving the outdated, seamlessly integrating the brand new and celebrating the encompassing website. His aim to carry gentle into the darkish house and join it to the backyard, full.


Posted

in

by